2013. június 3., hétfő

Mi is az a tépősaláta?

Egy igazán dekoratív, könnyen nevelhető és nagyon finom, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, garantáltan friss saláta-féleség! 

Számos különböző fajtájú salátából állhat ez a mix, az általunk termesztett változatban minden esetben megtalálható a zöld és bordó levelű endívia, illetve alkalomadtán rukkolával is színesítjük a képet.

A tépősaláta lényege, hogy nem fejesedik be, így legnagyobb leveleit kiválogatva akár 1,5-2 hónapon át is folyamatosan szedhető. Ha a a leveleket egyszerre vágnánk le, mint pl. a snidlinget, akkor a középről jövő friss, kisebb levelek növekedését megszüntetjük, így nem lesz utánpótlás - ezért javasoljuk mindig csak a nagyobbak egyesével történő szedését.

Nagy előnye továbbá, hogy gyorsan nő, így kb. két cserépnyi adag folyamatos ellátást biztosíthat egy-két személy részére a friss salátákhoz, szendvicsekhez.

Tépősaláta endíviával

Hogyan neveljük?
Mi sem egyszerűbb ennél! Ha ránk hallgattok, ültessétek balkonládába vagy nagy cserépbe, tegyétek napos, világos helyre és öntözzétek rendszeresen, hogy földje sose száradjon ki, legyen mindig enyhén nedves, de nem vizes! Szabadföldbe is nyugodtan ültethető, bár így a csigák kártételétől nehezebben lehet megóvni.


Az idei év újdonsága ÁZSIAI MIXÜNK, melyben különböző keleti levélzöldségek találhatóak vegyesen, úgy mint:

- Misuna vagy mizuna: szeldelt levelei leginkább a rukkolához hasonlítanak
- Tatsoi: a talán kicsit jobban ismert pak choi-hoz hasonlatos káposztaféle
- Komatsuna: más néven "spenótmustár" szintén egy káposztaféle levélzöldség
- Vörös óriás mustár (Red Giant Mustard)
- Vörös orosz kale (Red Russian Kale)

ázsiai tépősaláta
Ázsiai mix tépősaláta