2014. május 15., csütörtök

Citromverbéna

Csatlakozva Mautner Zsófi Facebook-os, illetve korábbi blogbejegyzéséhez, következzen egy rövid összefoglaló tőlünk is e csodás fűszernövényről, ám ezúttal elsősorban termesztési igényeire koncentrálva. Egyúttal itt köszönjük meg Zsófinak, hogy felhívta figyelmünket erre a sokoldalúan használható, dekoratív növényre!

Citromverbéna (Aloysia citriodora)

Aki nem érezte még illatát, feltétlenül ki kell próbálnia! Összetéveszthetetlen citrusos aromája azonnal egy frissen reszelt citromot, netán lime-ot juttat eszünkbe, elég belőle néhány levél teák, limonádék, koktélok, sütemények, fagylaltok, halas és csirkehúsos fogások ízesítésre.  

Semmi, de semmi köze nincs a citromfűhöz, attól sokkal "selymesebb", kifinomultabb ízű és ami külön jó benne, hogy nem csak frissen, de szárítva is hosszú ideig ugyanolyan intenzív illatú marad, ezért akár illattasakok készítéséhez is használható, feltéve ha marad belőle e célra...



Aloysia citriodora
Citromverbéna (háttérben virágzó zsályával)

Gondozása:
  • a cserépben vásárolt növényt mindenképpen ültessük át egy minimum 3-4-szer nagyobb cserépbe, virágládába, jó vízáteresztő talajba
  • tegyük világos, napos helyre, mivel igen melegigényes!
  • közepes vízigényű, a pangó vizet kerüljük 
  • mivel eredetileg Dél-Amerikából származik, hazánkban át kell teleltetni! Ehhez hasonló helyet találjunk, mint pl. a leandernek (világos, 10 Celsius fok körüli)
  • felső csúcshajtásait minél többször vágjuk vissza, annál szebb, dúsabb bokrot kapunk
 Származása: Dél-Amerikában őshonos évelő félcserje, eredeti élőhelyén akár 2-3 méteresre is megnő.

Gyógyító hatása: teája nyugtató, de nagy dózisban fogyasztva irritálhatja a gyomrot. Forrázatát fürdővízhez adva szintén nyugtató hatását élvezhetjük, illóolaját a parfümipar alkalmazza.