2012. szeptember 2., vasárnap

Menta - Fodormenta

Fodormenta (Mentha spicata var. crispata)

Összetéveszthetetlen illatú és aromájú évelő növényünk, mely ezen tulajdonságainak köszönhetően vált népszerűvé a gasztronómiában, de ezen kívül használják gyógyászati célokra ill. a kozmetikai iparban is. Levelei világoszöldek, többé-kevésbé fodrosak, fűrészes szélűek. Júliustól szeptemberig virágzik, lilás színű virágai gyorsan lehullanak.

Gondozása:
  • Meleg-, fény- és vízigényes, fontos a jó vízgazdálkodású, középkötött talaj. Minél több fényhez jut, annál jobb lesz illóolaj-tartalma, és annak minősége is (több lesz a mentol aránya). 
  • Nyugalmi időszakban hidegtűrő, gyökerei a kemény fagyokat is elviselik károsodás nélkül, így tavasszal korán ki is hajt, bár hajtásai csak 10C fok felett indulnak gyors növekedésnek.
  • Kb. 30-70 cm magasra nő, de hogy kompakt megjelenését megtartsuk, rendszeresen csípjük vissza a hajtásvégeket, így serkentve a növényt a megnyúlás helyett bokrosodásra.
  • Vigyázzunk vele, mert rendkívül szapora növény, ezért aki nem szeretné, hogy kertjében feleslegesen sok menta legyen, kiültetéskor egy erős falú műanyag cserép alját vágja ki, majd ezzel együtt ültesse el, így megakadályozzuk a tarackok oldalirányú terjedését. Aki viszont nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy szabadföldbe tudná ültetni, ne keseredjen el, hiszen cserépben, balkonban, egyéb kerti tárolóban is eltartható ablakpárkányunkon vagy erkélyen, teraszon.

Eredete: természetes előfordulása a fodormentának nem ismert, míg az alapfaj (Mentha spicata) valószínűleg Dél- ill. Nyugat-Európából származik.

Felhasználása fűszerként: Leveleit frissen vagy szárítva adhatjuk különböző ételekhez - ízesíthetünk vele különféle szószokat (pl. Nagy-Britanniában igen népszerű a báránysültek mellé adagolt mentaszósz, ld. lent), salátákat, halas vagy zöldséges ételeket, de tehetjük különféle desszertekbe, csokoládékba -, vagy készíthetünk belőle frissítő italokat.

Gyógyító hatása: emésztést serkentő, étvágyjavító és szélhajtó, olaját használják, valamint meghűlés elleni keverékekben alkalmazzák, készítenek belőle továbbá teát, és a kozmetikai- és élelmiszeripar is nagy mennyiségben feldolgozza, pl. fogkrémek, rágógumik ízesítésére.

Recept mentával - Mentaszósz
Hozzávalók 250 ml-hez:
1 nagy csokor friss menta, 1dl víz, 150 ml fehérborecet, 2-3 evőkanál cukor

A nagyjából összeaprított mentát tedd egy nagy edénybe, add hozzá a forrásban lévő vizet, majd áztasd így, amíg langyos nem lesz. Amint kihűlt, keverd össze a borecettel és a cukorral. Tiszta üvegben, hűtőben tárolva hónapokig eláll, kitűnő pl. báránysülthöz.