2014. április 23., szerda

Metélő petrezselyem

Gondolom túl részletes bemutatást nem igényel ez a jól ismert és széles körben használt zöldfűszer, termesztéséről és igényeiről mégis írnék pár sort, annál is inkább, mivel ez az időszak ideális ültetésére .

Ezt a fagytűrő, két éves növényt tavasszal kiültethetjük szabadföldbe, de akár egy méretes cserépben is nevelhetjük. Egészen következő év nyaráig termeszthető, ezalatt a téli hideg időszakot kivéve folyamatosan szedhetjük friss leveleit.

Metélő petrezselyem - átültetés után gyorsan nő, folyamatosan szedhető


Gondozása:
  • Szabadföldbe kiültetve vagy nagy cserépben nevelve is elsődleges a világos, napfényes hely megválasztása.
  • Talaja legyen jó vízáteresztő, ez fontos azért, hogy gyökere nehogy befülledjen. Öntözését gyors növekedéssel és nagy lombterjedelemmel hálálja meg.
  • A szabadföldbe kiültetett töveket ősszel hagyjuk a helyükön, következő év tavaszán újra kihajtanak majd. A cserepes petrezselymet 10 celsius fok körüli hőmérsékleten teleltessük át, ebben az esetben alkalmanként öntözzük meg, nehogy teljesen kiszáradjon, ekkor folyamatosan szedhetjük friss, zöld leveleit.
  • Amint szüretelhető, tehát a levelek kellőképpen nagyok, legjobb ha válogatva, mindig a legterjedelmesebbeket lecsípve szedegetjük és nem egyszerre vágjuk le tövig, ezáltal meghagyjuk a középső, még kisebb leveleket, melyek az utánpótlást biztosítják majd.


A metélő petrezselymet a gyökérzöldség változatával szemben csak leveléért tarjuk. Bátran ajánljuk akár 'kezdő' növénytermesztőknek is, hiszen semmilyen extra gondoskodást nem igényel az átültetésen és az azt követő öntözéseken kívül, így gyorsan látványos sikerélményben lehet részünk egészen a késő őszi fagyokig.

Eredete: Európa mediterrán vidékei.

Talán kevesen tudják, de a petrezselyem igen gazdag A és C vitaminban és antioxidánsokban is.