2012. július 15., vasárnap

A bazsalikom titka...

...avagy fűszernövényeink esetében a friss fogyasztásra vagy szárításra szánt részeket hogyan szedjük le, mire figyeljünk oda, hogy hosszan éljenek és szép dús bokrot alkossanak?

Első és legfontosabb lépés, hogy a cserepes növényt ültessük ki szabadfölbe vagy egy jóval nagyobb cserépbe, ládába, hogy a későbbiek során tovább tudjon fejlődni!

undefined
  1. Válasszunk egy szép, egészséges, szedésre érett bazsalikomot.
  2. Felülről maximum az első, második vagy harmadik elágazásig csípjük vissza.
  3. A levágás során ügyeljünk, hogy az elágazáshoz közeli pontot válasszunk, de a levél hónaljában lévő kis hajtáskezdeményeket megóvjuk, hiszen innen fogja hozni a friss hajtásokat. Az alsó  leveleket mindig hagyjuk meg, hiszen ezekre szüksége lesz a későbbiek folyamán az asszimilációhoz.
  4. A friss leveleket igényünk szerint hasznosítsuk. 
Fontos, hogy akkor is folyamatosan vágjuk vissza a fenti módon növényeinket, ha éppen nem szeretnénk felhasználni őket, hiszen így képezhetünk dús, sűrűn elágazó bokrokat a megnyúlt, felfelé törekvő szárak helyett. Ugyanígy járhatunk el többek között oregano, rozmaring, majoranna és kakukkfű esetében is. Metélőpetrezselyem, snidling és koriander felhasználásához később készítünk képes beszámolót.