2012. július 14., szombat

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Mint szinte mindegyik fűszernövényünk, a bazsalikom is megállja helyét akár dísznövényként is, amennyiben nem csupán friss vagy szárított leveleit szeretnénk étkezési célra használni, hiszen dús, élénk vagy világos zöld ill. esetenként sötétlila leveleivel és apró halvány rózsaszín virágaival dekoratív eleme lehet (konyha)kertünknek.

Gondozása:
  • Cserepes bazsalikom vásárlását követően a növényt ültessük át egy jóval nagyobb cserépbe, ládába, vagy ha lehetőségünk van rá, ültessük ki szabadföldbe.
  • Keressünk neki napos helyet, biztosítsunk jó vízáteresztő talajt a számára, ha nagyobb cserépbe ültetjük, válasszunk egy kicsit jobb minőségű (ne a legolcsóbb) általános virágföldet, ez tökéletesen megfelel majd bazsalikomunknak.
  • Akár balkonládában konyhánk ablakában, déli fekvésű teraszunkon, vagy szabadföldben neveljük, a lényeg a jó vízáteresztő talaj, illetve, hogy a nyári melegben napi rendszerességgel öntözzük, így akár 35-45 cm magas bokrot is nevelhetünk belőle. 
  • Ha nem szeretnénk, hogy idő előtt magot hozzon, hajtásvégeit időről-időre csípjük vissza - annál is inkább, hiszen friss leveleit számtalan ételhez használjuk majd.

fűszernövény
Bazsalikom

Téli hónapokra tartalékolhatunk szárított leveleiből, ám ekkor már sajnos korántsem adja vissza azt az aromát, melyet a friss bazsalikom képes adni egy-egy ételhez.

Eredete: Indiában őshonos, ezért sajnos fagyérzékeny növényként nálunk nem telel át.

Felhasználása fűszerként: levesek, főzelékek, saláták, szószok, sültek, darált húsok, halételek, fűszeres ecetek, továbbá a mostanában igen népszerű pesto elengedhetetlen alapanyaga. Legjobb, ha a főzés vége felé adagoljuk az ételhez, ekkor őrzi meg legjobban utánozhatatlan, édeskés illatanyagait.

Gyógyító hatása: forrázata teaként gyomorerősítő, étvágygerjesztő. Felfúvódás ellen, szélhajtóként, valamint köhögéscsillapítóként is használják, valamint toroköblítőként is alkalmazható. Gyógynövényként antidepresszáns, antiszeptikus hatása miatt is alkalmazzák, friss leveleit bőrünkre dörzsölve enyhítheti a rovarcsípések utáni viszkető érzést.