...avagy fűszernövényeink
esetében a friss fogyasztásra vagy szárításra szánt részeket hogyan
szedjük le, mire figyeljünk oda, hogy hosszan éljenek és szép dús bokrot
alkossanak?
Első és legfontosabb lépés, hogy a cserepes növényt ültessük ki szabadfölbe vagy egy jóval nagyobb cserépbe, ládába, hogy a későbbiek során tovább tudjon fejlődni!
- Válasszunk egy szép, egészséges, szedésre érett bazsalikomot.
- Felülről maximum az első, második vagy harmadik elágazásig csípjük vissza.
- A levágás során ügyeljünk, hogy az elágazáshoz közeli pontot válasszunk, de a levél hónaljában lévő kis hajtáskezdeményeket megóvjuk, hiszen innen fogja hozni a friss hajtásokat. Az alsó leveleket mindig hagyjuk meg, hiszen ezekre szüksége lesz a későbbiek folyamán az asszimilációhoz.
- A friss leveleket igényünk szerint hasznosítsuk.
Fontos, hogy akkor is folyamatosan vágjuk vissza
a fenti módon növényeinket, ha éppen nem szeretnénk felhasználni őket,
hiszen így képezhetünk dús, sűrűn elágazó bokrokat a megnyúlt, felfelé
törekvő szárak helyett. Ugyanígy járhatunk el többek között oregano,
rozmaring, majoranna és kakukkfű esetében is. Metélőpetrezselyem,
snidling és koriander felhasználásához később készítünk képes
beszámolót.