2013. január 12., szombat

Kerti kakukkfű

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

Kb. mintegy 350 különböző nemesített, vadon élő, vagy egyszerűen csak tévesen ide sorolt változata létezik. Mintegy 20-40 cm magasra növő évelő félcserje, sötétzöld levelei és apró fehér-rózsaszínes virágai vannak, melyek nem csak gasztronómiai felhasználásában játszanak szerepet, hanem szemünknek is kedves látványt nyújtanak.

Gondozása
  • A cserépben vásárolt kakukkfű palántát ültessük meleg, napfényes helyre. Akár szabadföldbe vagy nagyobb cserépbe, ládába tesszük, ezeket mindenképp tartsuk szem előtt.
  • A kakukkfű esetében is, mint szinte minden fűszernövénynél elmondható, hogy minél több fényhez jut, annál jobb lesz illóolaj-tartalma, és annak minősége is.
  • Fontos számára továbbá a jó vízáteresztő közeg
  • Jó szárazságtűrő, ezért soha ne öntözzük túl!
  •  Legjobban meszes, termékeny talajokon fejlődik jól.
  • Fagyérzékeny, de megfelelő környezetben átteleltethető.
  • Hajtásait rendszeresen vágjuk vissza, a fel nem használt részeket szárítsuk ki.

"Évelő félcserje, meleg -és fényigényes, szárazságtűrő" - írja róla a vetőmag forgalmazója, de ha kicsit bővebben szeretnénk utánajárni a kakukkfű jellemzőinek, saját tapasztalatunk azt mutatja, hogy a nyári nagy melegben, nem szabadföldi kiültetés (nagyobb méretű cserép, konténer) esetén bizony igényli a naponta/kétnaponta történő öntözést. Cserébe viszont gyorsan fejlődik majd, szépen terül, hiszen túl magasra nem fog nőni, és folyamatos, friss ellátást biztosít majd konyhánk számára.


kakukkfű fűszernövény
Kakukkfű (Thymus vulgaris)

Eredete: őshazája a Földközi-tenger vidéke, hazánkban nem honos, termesztett faj.

Felhasználása fűszerként: Leveleit, virágait fogyaszthatjuk frissen vagy szárítva, számos ételhez adhatjuk; salátákhoz, húsokhoz, levesekhez.

Gyógyító hatása: virágzó hajtásvégeit szintén frissen vagy szárítva gyógyászati célokra használják. Erősen antiszeptikus, antibakteriális hatással bír, megfázás, köhögés ellen, valamint gyomorbántalmakra is alkalmazzák. Illóolaját más növényi eredetű, pl. napraforgó olajban hígítva jó mellkasi eredetű fájdalmakra, ill. reumatikus bántalmakra, fájó izületünket  masszírozva lehet hatásos segítség. Alkoholos oldata bőrgomba elleni ecsetelőszer.

* Érdekesség, hogy mind az ókori görögöknél, mind a rómaiaknál nagy becsben tartották e növényt. Míg az előbbieknél a kakukkfű a bátorság szimbóluma volt, addig a rómaiak a melankólia elleni gyógyírként tekintettek rá. Mindemellett kedvelték jellegzetes illata miatt is, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a görögöknél bóknak számított, ha valakinek azt mondták, olyan az illata, mint a kakukkfűé.